Lääkkeiden Kela-korvattavuus

Myastenia Gravis- ja LEMS-sairauksien tärkeimpien lääkkeiden Kela-korvattavuudet
Valmiste Toimittaja Pakkauskoko Myönnetty korvausjakso
Mestinon (10 mg / 60 mg) Meda 250/150 tabl. 1.1.2014-31.12.2018
Ubretid Tamro 50 tabl. 31.1.2019 asti
Ephedrine hydrochloride 30 mg Tamro 28 tabl. 31.1.2019 asti
3,4-diaminopyridiini (DAP) 20 mg Oriola 100 tabl. 28.2.2018 asti
Kaleorid 1 g -valmisteen Kela-korvattavuus on loppunut 1.7.2012.

Lääkeasiat

Yhdistyksemme lääkevastaa sh Eeva-Liisa Kontturi neuvoo myasteniaan liittyvissä ongelmissa arkisin kello 15-17.

Kesä-heinäkuussa ei neuvontaa.

Puh.050 491 1499 tai elkontturi(at)gmail.com

Tärkeää ajankohtaista lääkeasiaa

Efedrin 30 mg korvattavuus tulee voimaan takautuvasti 1.8.2017 alkaen ja on voimassa 31.1.2019 saakka.

Ubretidin korvattavuus voimassa 1.12.2017-31.1.2019.

Mytelase 10 mg tabletti, pakkauskoko 50 tabl, toimittaja Sofarimex/Sanofi, myönnetty korvausjakso 31.7.2017, vahvistettu tukkuhinta 31.7.2017 saakka. Anomus erityiskorvattavuudesta on käsittelyssä hintalautakunnassa.

Vältettäviä lääkeaineita

Tietyt lääkeaineet voivat pahentaa myasthenia gravis -potilaiden lihasheikkousoireita. Jotkut lääkeaineet salpaavat hermolihasliitoksen toimintaa voimakkaasti (A), mikä saattaa johtaa halvauksenomaiseen tilaan, toiset pahentavat lihasheikkousoireita yleensä kaikilla potilailla (B) tai osalla potilaista (C).

Jos ryhmän A rytmihäiriölääkkeiden ja antibioottien käytölle ei ehdottomissa vitaali-indikaatioissa ole löydettävissä turvallisempaa vaihtoehtoista valmistetta, potilaan on hoidon aikana oltava myös tarkassa neurologisessa seurannassa.
(Kirjoittanut: LT professori Tuula Pirttilä, Kuopio, tammikuu 2009 )

A) Lääkeaineet, joiden käyttö on kielletty

Antibiootit
Aminoglykosidit, makrolidit (aritromysiini, klaritromysiini, erytromysiini, roksitromysiini, telitromysiini).

Rytmihäiriölääkkeet
Disopyramidi, meksiletiini, prokainamidi, kinidiini.

Anestesia-aineet
Eetteri, tubokurariini.

Muut
Kloroformi, morfiini, penisillamiini, klorokiini.

B) Lääkeaineet, joiden käyttöä on syytä välttää

Antibiootit
Tetrasykliini, fluorokinolonit (moksifloksasiini, norfloksasiini, ofloksasiini, siprofloksasiini.

Verenpainelääkkeet
Kalsiumsalpaajat.

Psyyken lääkkeet
Litium, fentiatsiinin johdannaiset, bentsodiatsepiinit.

Unilääkkeet
Barbituraatit, lyhytvaikutteiset unilääkkeet.

Lihasrelaksantit
Baklofeeni, titsanidiini.

Muut
Asetatsoliamidi, fenytoiini, etosuksimidi, magnesium.

C) Lääkeaineet, joita on käytettävä varoen

Antibiootit; sulfonamidit, doksisykliiniVerenpainelääkkeet; beeta-salpaajat (myös silmätipat)Muut; e-pillerit, statiinit, alfa- ja beta-interferoni, antikolinergit, karnitiini, paikallispuudutteet kasvojen alueella.