Vad är Myasthenia gravis och LEMS?

Myasthenia gravis

Myasthenia gravis (MG, allvarlig muskelsvaghet eller förlamningslikande muskelsvaghet) är ett autoimmun sjukdom, som innebär att signalöverföringen från nerv till muskel är störd. En person med MG producerar antikroppar mot receptorerna på muskelcellerna. Ännu vet man inte vad detta beror på. Receptorernas vanliga funktion blir nedsatt och som en följd tröttas musklerna ut snabbt vid ansträngning. I en del fall påverkas många muskler, i en del fall bara enstaka muskler. Det finns omkring 1150 MG-patienter i Finland.

LEMS

Lambert-Eatons myasteniska syndrom (LEMS) är en autoimmun sjukdom där de viljestyrda musklerna inte fungerar som de ska, eftersom kroppen producerar antikroppar mot nervändornas kalciumkanaler. Eftersom kanalernas funktion är blockerad får inte nervändorna tillräckligt med kalcium, och förmedlingen av acetylkolinin är lägre. Då går inte signalerna från nervändorna till musklerna fram tillräckligt effektivt. Det finns cirka 50 personer i Finland som har drabbats av Lambert-Eatons myasteniska syndromet.

Symtom

De första symtomen är vanligen dubbelseende och hängande ögonlock. Andra symtom kan vara svårighet att tugga, svälja och tala, samt trötthet i nacke, armar och ben. Symtomen kan förvärras mot kvällen när musklarna är tröttare. När personen är utvilad, t.ex. på morgonen, kan hon/han vara helt symtomfri, men sjukdomen varierar mycket. Det finns även stora variationer i hur MG utvecklas, men det är ofta framåtskridande. Symtomen kan förvärras av: stress, infektioner, sköldkörtelns under- eller överfunktion, låg kalcium- eller magnesiumnivå, graviditet, läkemedel som påverkar nervmuskelfogens samfunktion samt feber.

Med LEMS börjar det vanligtvis att höften och lårmusklerna blir svagare. Det är tungt att ställa sig upp från ett stol. Det är tungt att hålla upp armarna eller lyfta upp tunga saker. Man kan också få problem med att svälja och tala.